Георги Готев иска да съди Лиляна Павлова. Новина от днес.

Предлагам малко “стари новини” по този повод в рубриката “стара вражда любов не хваща”.

Большой братушка дебне Бойко Борисов

ИВО ИНДЖЕВ ⋅ ДЕКЕМВРИ 14, 2012 ⋅

Алфред Нобел и Бистришките тигри

13 Декември 2012

Георги Готев*  

Приключенията на българският премиер Борисов в чужбина

 

Премиерът Борисов на церемонията по връчването на Нобелова награда за мир на ЕС на първия ред в кметството в Осло. Снимка: от екрана

 

Добре, че ЕС взе Нобелова награда, та цяла България видя какво шоу прави българският премиер Бойко Борисов на международен терен. Аз съм гледал как Борисов джитка с джиесема си по много други поводи, сега го видяха всички.

Веднъж направих цяла серия снимки. На една среща на Европейската народна партия, на която му се беше паднало място до тогава новоизбрания премиер на Португалия Педро Пасуш Коельо, Борисов непрекъснато си пипаше тъчскрина и нито веднъж не погледна към другарчето до него. Пасуш Коельо, който тогава беше новобранец на подобен форум, гледаше необщителния си съсед под вежди.

Иначе Борисов владее малкия разговор с премиери от големи футболни сили. Бас държа, не е знаел, че Пасуш Коельо е сънародник на Кристиано Роналдо. Докато премиер на Испания беше Хосе Луис Сапатеро, Борисов го тупаше по гърба, провиквайки се “Меси, Меси!” Няма значение, че Сапатеро не е фен на “Барса”, или че Меси не е испанец.

Борисов си е осигурил имидж сред колегите си държавни и правителствени ръководители на ЕС на човек, способен на огромна саможертва, защото пропуска вълнуващи футболни дербита, за да ходи на срещи на върха, които са му ужасно скучни.

По време на срещата на 28 юни се играеше мачът Германия-Италия. Борисов беше убеден, че лидерите ще наредят програмата така, че да гледат мача. Не би. Да не говорим, че на Борисов не се сбъдна прогнозата и не успя да се подмаже на Меркел, както беше решил, защото Германия загуби. С технократа Марио Монти Борисов определено няма приказка. Берлускони беше друга бира.

Борисов почти напълно игнорира пресата в Брюксел. По времето, когато все още говореше с журналистите, той се дразнеше от въпроси, свързани със съответната среща на върха, и ни съветваше, ако нещо не сме разбрали, да питаме “президента Ромпой”. Даже има такова видеоклипче в архива на ЕС (bit.ly/sRfRfh).

Имам и една друга история в архива си. Борисов се появява на срещата на върха на ЕС на 8 декември м. г., само два дни след като премиер на Белгия стана Елио Ди Рупо, след рекордната 599-дневна правителствена криза. Виждайки го за първи път, Борисов пита посланика ни дали “този” не е “педераст”. Не ми го е разказвал посланикът. Тези пикантерии се чуват от достатъчно хора, за да влязат в златния фонд. Посланикът казва, че да, това е новият белгийски премиер социалист, който наистина е гей.

Факт е, че Елио Ди Рупо е единственият премиер на страна от ЕС, който не крие, че е гей. Роден в бедно емигрантско семейство, баща му загива в автомобилна катастрофа, когато е на годинка, а майка му е принудена да го даде в сиропиталище заедно с другите си шест деца. Днес Елио Ди Рупо е високоуважаваният гарант на стабилността на Белгия, със сигурност една от най-трудните за управление страни поради федералното си устройство и напрежението между общностите.

Бойко Борисов очевидно остава доволен от себе си, макар че предположението му не е плод на чак толкова голяма проницателност. Ди Рупо ходи с папийонка, с много вталени ризи и сака, и си боядисва косата гарвановочерна. Тези външни белези вдъхновяват Борисов да хване шеговито бас, че този “педераст” е “момиче”…

Имам и други анекдоти за мемоарите си, съхраняват се на сигурно място…

Но да се върнем в залата в Осло, където съседът на Борисов – холандският премиер Марк Руте, прави неуспешен опит да го накара да спре да джитка с телефона си. По-рано Борисов е питал и за Руте дали е “педераст”. Бившият ни посланик в ЕС му угодил с обяснението, че “холандците са генетично увредени”. Цитатът е автентичен и се използва в правителствените среди, за да се обясни холандската позиция за приемането ни в Шенген. Неведнъж съм констатирал, че някои наши дипломати прибягват до уличен език, не само за да “скъсят разстоянието” до Борисов, но и за да го брифират по важни международни въпроси.

Лошият пример е заразителен. Цинизмите, използвани от Вежди Рашидов пред чуждестранна публика неотдавна, не могат да бъдат повторени в печатно издание. Поразяващата уста Цветан Цветанов пък тези дни обиди не друг, а президента. Борисов пък каза, че пенсионерите няма да получат надбавки, но и не заслужават такива, защото гласуват за БСП.

Самопровъзгласилите се гурута на българската социология продължават да твърдят, че Бойко Борисов е гений на комуникацията и че ни управлява благодарение на този божи дар. Надареният обаче доста се намръщи на въпроса на Диана Найденова какво ще прави, когато престане да бъде премиер.

“Не е ваша работа. Аз питам ли ви”, смръщено каза Великият комуникатор.

Естествено, че Борисов няма да пише книга. Но Борисов отново се издаде, че не вижда за себе си опция извън властта. Оттам и опасенията, че няма да я сдаде по нормален, демократичен път. А беше толкова просто да отговори – “Ще ритам топка с Бистришките тигри”.

—————————

От в. “Дума“. Авторът е главен редактор на английския сайт euractiv.com, базиран в Брюксел.

—————————————————————————————————-

Няма да се оправдавам, че публикувам  в ivo.bg статия от в. „Дума”, който от всичките ми преследвачи през последните (повече от ) две десетилетия със сигурност държи рекорда по моето лично оплюване.

Колкото до автора…Какво да кажа? Да заприличам на в. „Дума” в очернянето на „врага?

Ще кажа само, че с Георги Готев не разговарям от поне 15 години, откакто го разконспирирах, че стои зад уникално злобни коментари по мой адрес, направени в поръчан от радио „Свободна Европа” мониторинг за вътрешно ползване по времето, когато работех там- до такава степен го вбесявах явно с коментарите си за войната на НАТО в бивша Югославия, че не само невъздържано ( и анонимно в рамките на мониторинга, какъвто се е надявал да остане!) ме ругаеше за собствените ми позиции в собствените ми предавания, но и възклицаваше с „облекчение” по повод на това, че не участвам в някое друго предаване, което също така описва в доклада си.Така че, след този анонимен донос до ръководството на „Свободна Европа” срещу мен, няма как да съм му фен

В скоби казано, ако някой се чуди за „ефекта” от доноса, пазя писмо на благодарност от доста високо американско дипломатическо ниво от онова време…А защо са го наели да участва в мониторинга- това се дължеше, на връзките му в централата на радиостанцията в Прага и на престижа му на полиглот сред българските журналисти, което, както се вижда, му извоюва и днешната му позиция в Брюксел. Т.е. има всички основания от защитена позиция да се присмива на неграмотността на Борисов на финала на мандата му, без да се бои от репресия, каквато би сполетяла някой български журналист в България- още една индикация, че червените са уверени в безвъзвратния залез на властелина на медиите у нас.

Помествам въпреки всичко обаче статията, препечатана в e-vestnik от „Дума” ( с пълното съзнание за ругатните от страна на герберолюбците, които ще си навлека) с една единствена- всъщност с „двойствена цел”. Искам да се види ясно каква вода налива Бойко Борисов в мелницата на червения реваншизъм с претенцията си да бъде антикомунист и десен. Те ще изстискат всяка капчица пропаганда срещу дясното и антикомунизма от това. Защото, независимо дали ви харесват или не, свидетелствата на европейския чиновник Георги Готев, не оставят никакво съмнение за тяхната автентичност.

 

Освен това отприщената откровеност на автора на статията е индикация и за друго: какво го чака Борисов, ако им падне ( от власт). Независимо, че е техен проект, инсталиран в една ракета-разбивач на дясното чрез нейния носител Сакскобургготски, те го дебнат за разчистване на сметките заради изкривяване на предначертаната линия и му намекват с този сигнал, че архивират провиненията му.

Биг брадър е това или още по-точно- большой братушка!

Share on Facebook