“8 милиона му излезе на Ердоган Желязната църква, възкликна премиерът.

И описа пред аудиторията колко красива е станала. Кубетата й блестят на Босфора, отвсякъде се виждат, блестят като на “Александър Невски”. http://kanal3.bg/news/62758-Borisov-i-Erdogan-otkrivat-Dzelyaznata-carkva-na-Ivanovden

Горният цитат е още едно доказателство за таланта на Борисов да опакова в специфичния си целофан дори и събитие, като възстановяването на църква, създадена от български възрожденци в условията на “робството”.

 

Възрожденските ни “роби”, чиито духовни водачи били заточвани в Диарбекир по настояване на руския посланик граф Игнатиев заради борбата им за църковна независимост от гръцката патриаршия, едва ли биха се зарадвали от  аналогията на Борисов с блясъка на руското злато върху храма с натрапеното от Русия име на руския светец Александър Невски, канонизиран за заслуги във войните му срещу западното християнство като васал на ислямизираната Златна орда, приел исляма в края на живота си.

Къде ти “евроатлантикът” Борисов ще знае такива подробности от историята на руското противопоставяне на (западно)европейците, на които днес се подмазва колчем стане дума за пари. Важно му е в случая да подчертае, че на Ердоган ремонтът на църквата му е струвал 8 милиона, т.е. самият Борисов е ги е спестил ( как да не си дружи с Ердоган при това положение?).

Борисов едва ли е чувал също ( след като не знае дори факта, че България не е обявявала война на СССР, а се е случило обратното), но в резултат на руската агресия срещу България и тримесечната освободителна война на българите срещу руските нашественици през 1916-1917 г., храмът в София е бил преименуван на “Св.св. Кирил и Методий”. В инциативния комитет за преименуването се включва не друг, а патриархът на българската литература ( и българското русофилство) Иван Вазов, който надигнал глас срещу руските агресори. Авторът на “Под игото” се обръща към тях със съвет първо себе си да освободят в Русия, и заявява: “вий иго ни носите ново”.

Незнанието не е извинение пред съда ( на историята). У нас обаче днес то е издигнато на пиедестал като добродетел, доказваща още веднъж , че главното условие за цътежа на русофилството е невежеството. Руско-съветската символика , доминираща над българите, разчита на това невежество, а вождове, като Борисов, играят ролята на нейни охранители чрез действията или бездействието си.

Share on Facebook