Содата е мощна съставка с множество приложения - тя често се използва като набухвател за тесто, но тя може да се използва и за почистване и лечение на различни заболявания и състояния.

Много хора използват  сода за хляб  за лечение на настинки, грип и дори рак, а способността й да абсорбира миризми я прави чудесен дезодорант.

Тази проста съставка може да ви помогне при лечение на нарушено храносмилане, подуване на корема и други храносмилателни проблеми, както и свойствата й ще запазят кожата Ви здрава. Може да попречи на камъните в бъбреците и инфекции на пикочния мехур.

Пиенето на чаша вода с една чаена лъжичка сода за хляб може да облекчи болката в мускулите след усилена тренировка, а съставката може също да унищожи гъбичките на ноктите с лекота.

Как да си я подготвим?

С цел да се предотвратят и лекуват гъбичните инфекции по ноктите, просто сложете сода за хляб на четка за зъби и я нанесете на пръстите си.

 
Можете също да опитате този метод - добавете 3 супени лъжици сода за хляб, 1 чаена лъжичка сол, няколко листа мента в чаша с вода, а след това потопете краката си и ги дръжте в сместа в продължение на 20 минути за облекчаване на инфекцията.

Лек от „древността“ срещу киселини в стомаха

В студена вода се разтваря чаена лъжичка сода и се изпива. Не се препоръчва да се използва повече от един път дневно. А и ежедневната употреба на този лек не е силно препоръчвана.

За да попречите на организма да стане прекалено алкален, пийте по ½ чаена лъжичка сода за хляб в 1 чаша вода след всяко основно хранене.

Содата бикарбонат трябва да се приема в умерени и малки количества. Редовната ѝ консумация е доказало, че подкрепя общите функции на организма чрез регулиране на естествените рН нива на кръвта, което намалява киселинните нива.

Разтварянето на сода за хляб във вода е едно от най-древните  консумирани лечебни средства в целия свят. Това е ефикасен начин за защита на тялото срещу няколко заболявания.