В 14 часа ще стане ясно каква ще е присъдата на Катя Лерца, която на 13 май прегази с джипа си полицая Делян Палазов,предаде репортер на Glas.bg.

В залата присъстваха, както близки на загиналия, така и такива на Лерца. Адвокатът на семейството на загиналия полицай Вихър Найденов поиска директно Лерца да каже дали признава вината си. Припомняме, че на предишното заседание Лерца призна фактите около инцидента, но не и вината си. Искането на адвокат Найденов беше отхвърлено от съдията.

Защитникът на собственичката на хранителен магазин Марин Марковски поиска да бъде разпитан още един свидетел - Ани Стойкова, а молбата му беше удовлетворена от съдебния състав. Тя щяла да даде нови характеристични данни за доверителката му.

“Съдът не може да поиска от някой да признава вината си. Съгласяването с фактите не означава признаване на вина. Ако се появи някакво възражение срещу събраните доказателства, то делото спира да се води по съкратената процедура и ще се води по общата”, разясни сложната юридическа ситуация съдията по делото. Така делото  се води по съкратеното съдебно производство, а присъдата на Катя Лерца редуцирина с 1/3.

“Разбирам обвинението. Съжалявам за трагичната смърт на Делян Палазов. Аз съм майка на две деца и ги разбирам. Съжалявам...”, каза след изчитането на обвинителния акт Катя Лерца.

Свидетелка на обвиняемата, която е и нейна приятелка, определи Лерца като майка за пример.

“Грижи се сама за двете си деца. Тя не разчита на никой, справя се сама. Големият й син вече е на 19 години, малкият е на 5. Майка й е хипертонично болна и не може да й помага.

Имаше един неуспешен брак, после заживя с друг мъж, но и там не се получиха нещата”, разказа пред съда свидетелката Стойкова.

Оказа се, че Лерца е съседка мечта - мила, отзивчива и любезна. “Ходя в нейния магазин да си пазарувам и сега, макар че от 2016 г. вече не сме съседи и аз живея другаде”, каза още свидетелката.

От подвеждащ въпрос и последващ отговор на адвокат Найденов стана ясно, че Лерца има книжка от 10 години.

При започване на пренията прокурор Стефани Черешарова съобщи и факта, че за тези 10 години, Лерца е санкционирана общо 6 пъти - с два фиша и четири акта. Според нея шофирайки във фаталния 13 май с висока скорост, тя не е съобразила  обстановката по булевард “Санкт Петербург”, а поведението й зад волана било цинично.

“Тя е шофирала на 7 метра зад кола “Мицубиши” с 99км/ч. То се е движило с над 100 км/ч. Полицай Палазов вижда “Мицубиши”-то и подава сигнал със стоп палка. Водачката Гюрова подава светлинен сигнал и започва да намалява скоростта, за да спре. Лерца също започва да намаля, но малката дистанция й попречило, предприема рязка маневра и блъска полицая. Тя е нарушила три точки от Закона за движение по пътищата. Заради малката дистанция тя не е възприела ситуацията на пътното платно.

Ако е шофирала със 77 км/ч. е можела да избегне инцидента. Какво я е карало да бърза така? Не е отивала към болница, отивала е със своя приятелка да пазарува в “Метро”, слушали са силна музика...”.

И поиска от съда Лерца да получи ефективна присъда не по-малка от 3 години. Ако получила условна присъда, това нямало да постигне нужния възпитателен ефект. Показателно затова било, че въпреки отнетата си книжка продължила да шофира.

“Съжалението й е неискрено, направено е като смекчаващо вината обстоятелство. Но когато не е в светлините на прожекторите, показва истинското си лице. Тя не зачита законите на държавата”, допълни още Черешарова.

“Това е трагедия за цяла фамилия. Безвъзвратната липса на баща на двете деца ще ги бележи. Те няма да могат да усетят неговата сила и ласка, няма да усетят бащината обич”, каза в пледоарията си адвокатът на почерненото семейство.

“У нея няма никакво съжаление, не разбира тежестта на извършеното”, укори я Найденов.

“Липсва ни много. Надявам се жената, която съсипа живота ни да плати всичко с цената на свободата си”, обърна се към съда вдовицата Делка.

“Искам най-тежкото наказание!”, заяви бащата на Делян - Куман.

“Трагедията е фатална. Инцидентът е трагичен. Това може да се случи на всеки, никой не е застрахован. Престъплението е непредпазливо. Законът е моралният критерий на обществото. В обвинителния акт не е отразено, че там е имало паркирани коли и е било натоварено. Това е важен детайл. Всичко започва от поведението на шофьорката пред нея. Ако тя е шофирала с разумна скорост, Лерца е щяла да кара с разумна скорост след нея.

Начинът на спирането на “Мицубиши”-той е неправилен. Имало е спрян друг автомобил - голям, обемен, марка “Ивеко”, минава пред него, което е недопустимо. Опитен е, преценява, че “Мицубиши”-то се движи бързо, решава да го спре. Излиза в средното платно, започва да се движи по него. И за да не се блъсне в колата пред нея, прави маневра вдясно и удря Палазов. Заради двете коли тя не е успяла да го види. Всичките действия на Палазов и колегите му говорят за извършването на дейността им по един непрофесионален начин. Не е допустимо служител да се движи в лентата за движение, има разпоредба в закона, инструкция от 2014 г. затова. Той е извършил нарушение, ето - коректно е отразено в обвинителния акт. Затова колегите му не тичат по платното и спират само в крайна дясна лента.

Трагедията е голяма, това не подлежи на коментар и съмнение. В случая трябва да се обърне внимание и върху съпричиняването от страна на загиналия Палазов. Той е излязъл внезапно.

Съжалението е въпрос от емиционалните преживявания на човека, не можем да искаме от нея да плаче. Виждал съм рецидивисти как плачат, на играта на които биха завидели и артисти от Народния театър”, дръпна емоционална реч адвокатът на Лерца - Марин Марковски.

“Престоят й в затвора ще я изцеди. В Сливенския затвор тя ще живее в джунглата. Там да оцелееш трябва да си зъл. Циганки, убили деца, убийци, крадли... това са обитателките в Сливенския затвор. Извинявам се за сравнението, но жените там висят като маймуни по прозорците и крещят”, описа ситуацията зад решетките Марковски.

“Имаме на подсъдимата скамейка една българка, майка, прилична на външен вид, ако влезе в затвора това значи катастрофа за фирмата, с болна майка бедна пенсионерка, децата й ще бъдат обречени”, допълни той. И поиска за Катя Лерца условна присъда.

“Единствено съжалявам”, промълви Лерца в последната си дума пред съда.

 

Очаквайте подробности!