Съпругът на дългогодишната съдийка Евдокия Кемалова - Костадин Кемалов, и съпругата на прокурора Росен Каменов - адвокат Татяна Каменова, водят класацията за най-спестовни магистрати със сметки във фалиралата КТБ. Данните, които "Марица" оповести вчера, са за период от пет години преди датата на отнемане на лиценза на банката. Списъкът е съставен въз основа на сведения, предоставени от Сметната палата. В него има имена на известни пловдивчани, сред които доста хора са от съдебната система.

Като най-спестовен е посочен Костадин Йосифов Кемалов, мъж на Евдокия Стоянова Кемалова. Той има влог от 872 484 лева. "Това са пари на съпруга ми от дивиденти, няма нищо нередно", коментира съдийката с 40-годишен стаж. Тя припомни, че няма програмист, който е работил в някогашния Изчислителен център, който да не познава Костадин Кемалов, когото всички наричат Кочо.

Той е бил ръководител на филиала на БАН в Пловдив, с разработки на световно ниво. Кемалов създал първата ресторантска система още по времето социализма, която след 10 ноември 1989 г. се използва масово от всички заведения. Най-качествените програми за счетоводен софтуер в реално време със собствен език, в които всичко се прави в реално време, също са разработка на Кемалов. Негова е софтуерна къща "Фипс - Кемалов", която се слави с добрите си разработки. Който веднъж е взел тяхна програма, не се отказва, хвали съпруга си съдия Кемалова. Фирмата е специализирана в производство на счетоводен и търговски софтуер. 

Парите в личния влог на Костадин Кемалов са печалбата му от разработен софтуер, след като е платил заплатите на работниците, данъците, данък печалба и данък дивидент. Грешката му е че  ги вложи в тази банак, за която се говореше, че е качествена, заключи съдия Кемалова. Като страстен привърженик на ФК "Ботев" програмистът вярвал, че с парите си по някакъв начин ще помогне за строителството на стадион "Ботев", казват приятелите му.

Парите изгоряха, но да е жив и здрав да работи, вярно, че е на 69 г. и вместо да я кара по-спокойно, ще трябва да продължи темпото, казва още Евдокия Кемалова. Самата тя се пенсионира преди дни като дългогодишен съдия в Апелативния съд. Не крие, че след 40 години работа в системата заплатата  напоследък била близо 4000 лева.

Адвокат Татяна Йорданова има просто обяснение за 564 969 лева влог във фалиралата КТБ. Парите са преведени по адвокатската  сметка от съдебен изпълнител по изпълнително дело на неин клиент. Става дума за обезщетение по дело, свързано с лекарска грешка. Делото е спечелено на трета инстанция. Адвокат има пълномощно, парите са преведени на сметката й, след което тя ги превежда на клиента си. Жалкото е, че момчето остави парите в КТБ и в крайна сметка ги загуби, казва юристката.

Публична тайна е, че магистратите от години имат добри доходи на фона на средното заплащане в страната. Още на ниво районен съд и прокуратура стартовата им заплата надхвърля 1500 лева, а на окръжно и апелативно ниво скача с приблизително по една хилядарка. Лошото е, че съдиите и прокурорите по закон нямат право на търговска дейност и ако не са реститути или успешно оженени, големите им влогове винаги водят до съмнения, че печелят под масата.