Пловдив е водещ в страната по най-малко безработни – 3.1 % от хората в града нямат официално работа. Това съобщи пред Радио Пловдив Николай Димитров началник сектор „Посреднически услуги“ в Регионалната служба по заетостта. Като цяло в страната безработните намаляват с над 45 на сто за последните 13 години, показва анализ на Българската търговско-промишлена палата.

Тенденцията е от над 450 000 безработни в България - в момента те да са сведени до 247 000. Близо половината от тях са със средно образование. Има силен недостиг на високо специализирани кадри, са изводите на статистиката

В Пловдив и региона данните не се различават от националните тенденции. 34 358 души или 5.3% нямат работа в цялата област, а в самия град Пловдив процентът е 3.1%. С 3907 души са намалели безработните спрямо миналата година. Над 3200 са свободните работни места в момента, за миналата година са обявени над 32 000 свободни, посочи Николай Димитров.

Не може да говорим за задържане в определени браншове, работодателите променят изискванията при липсата на кадри. Агенцията по заетостта съдейства за включване в програми за повишаване на компетентността и придобиване на нови специалности.

Най-много безработни има във Велинград – над 24%, Септември 12.1%, Раковски над 12%, Първомай - 10.7%,