Очаква се кметът на Пазарджик Тодор Попов да обяви частично бедствено положение заради проблема с регионалното депо за отпадъци. Това ще стане по-късно днес на извънредно заседание на Общинския кризисен щаб. 

От началото на 2018 в област Пазарджик трябваше да заработи регионално депо за отпадъци. Това няма да се случи заради обжалвания в съда. Същевременно населените места в областта вече няма да могат да ползват досегашните си сметища и се притесняват от предстоящ проблем с отпадъците. 

Чрез обявяването на бедствено положение общините ще имат достъп до извънредни средства, с които да предотвратят поне временно трудната ситуация. Попов призова кметовете на останалите 8 общини в областта да направят същото, защото проблемът засяга цялата област: 

След като го обявим 7-дневен период, ние ще имаме възможност да сключим директни договори с фирмата за този период от време, които на 1-ви (януари) да поемат оперирането за една седмица на самото депо. 

Съветвам останалите колеги да го направят същото, защото таксите и глобите ще бъдат такива, че многократно ще надхвърлят разходите им, които ще направят по отношение на обезпечаването на тази услуга. 

На 1-ви няма да могат да изхвърлят нито на старото си сметище и на голата поляна, на която досега са изхвърляли, нито на новото депо, каза кметът Тодор Попов.