Първокласен коледен вагон потегли днес от Централна гара Пловдив. Той е част от композицията на следобедния пътнически влак Пловдив - София.

В него до Пазарджик пътуват ученици от Професионалната гимназия по механотехника "Професор Цветан Лазаров" под тепетата. То е част от националната инициатива "Коледа за всяко дете”, която се организира от Националното сдружение на сираците в България (НССБ).

По време на пътуването дядо Коледа и джуджетата ще раздават бонбони на пътниците в трена. Учениците ще слязат в Пазарджик, където ще се срещнат с деца лишени от родителска грижа и живеещи в различни социални институции на територията на общината, предаде репортер на Glas.bg.

"За всяко дете има приготвена торбичка с лакомства и подаръци. Те са пригответни от учениците и техните семейства. Децата трябва да получават подкрепа под всякаква форма. Важно е институциите, бизнеса и фирми да подкрепят социални каузи", каза преди отпътуването на коледния влак председателят на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов.

Пътуването на пловдивските ученици е безплатно и е осигурено от националния железопътен превозвач. С тях замина и директорът на БДЖ-Пътнически превози под тепетата Ангел Даскалов.

"Неведнъж сме подкрепяли подобни инициативи на Националното сдружение на сираците в България за интеграция на децата, лишени от родителски грижи. Тези деца трябва да им се помогне, да могат да се интегрират и да могат да се вместят по-лесно в живота, в обещството, тъй като това са деца, които са израсли при трудни условия", каза Даскалов.