Тазгодишното издание на “Черно-бялата Коледа“ ще се проведе днес, 16 декември, в Конгресния център на Пловдивския панаир.

Събитието ще започне от 10:15 часа с изненади за най-малките, а основната част е с начален час 11:20. PlovdivDerby.com ще излъчи НА ЖИВО черно-белия празник, който е емблематичен за феновете на смърфовете.

На тържеството присъстваха легендите на Локо Пд Христо Бонев, Гочо Василев, Мартин Камбуров, както и настоящите футболисти Илко Пиргов, Димо Бакалов, Димитър Везалов, Симеон Раков и други. Ръководството на черно-белите бе представено от Атанас Узунов и Кузман Марнков. Много треньори и деца от школата на черно-белите също не пропуснаха празника.

Празникът започна с отдаване на почит към големия Аян Садъков. След него видео обръщение към феновете направи капитанът на черно-белите Пламен Крумов. Последва музикална програма. Малките локомотивци Явор и Мартина пяха известни песни от репертоара на агитката на Локо Пд. Последва беседа на Ангел Ангелов. Присъстващите научиха от историка къде се е помещавало читалище Иван Вазов, където на 25 юли 1926 година се е родил „Спортклуб“, след обединението на „Караджа“ и „Атлетик“.

След урока по история, всички изгледаха видео посветено на Гочо Василев. Легендата на черно-белите излезе развълнуван на сцената и благодари за оказаната чест. Гочо получи плакет, връчен от Христо Бонев – Зума. „Всички голове, които аз съм вкарал, са благодарение на негови пасове“, заяви Бонев. „Много години сме рамо до рамо, както и сега. Да сме живи и здрави още много години, както аз, така и той“, добави Зума.

„С Бонев сме имали много закачки, но и много хубави изпълнения. С много труд направих от него един от най-големите футболисти на България“, заяви в своя шеговит стил Гочо.

Самият Христо Бонев – Зума, който тази година отбеляза 70-годишен юбилей, получи плакет за цялостен принос към развитието на Локомотив Пловдив.

Последва видео обръщение от световната звезда на кеча Русев, чието обръщение завърши с: „Русев и Локомотив мачкат!“

Локомотивската общност уважи и изказа благодарност и на пловдивския боксьор Арман Хакобян. Боецът получи специален плакет, чието връчване феновете изгледаха на видеостената в залата.

От Фенклуб Локомотив Пловдив наградиха представители на три от фенските групи, които през 2017-а отпразнуваха юбилеи. Владимир Владимиров – Дарбито, който е един от авторите на „От тук започва любовта“, получи членска карта на фенклуба с номер 1926.

Бяха отличени 3 набора от школата на Локо Пд. Първи награда получиха момчетата на Светослав Каламов от набор 2008. Последва признание и за набор 2004, воден от Апостол Костадинов. Третият отличен тим бе този на набор 2000 с треньор Димитър Палазов. Този отбор бе обявен от водещите като най-добре представилият се отбор през годината. „Този набор е трениран и селектиран от Христо Телкийскии, който за съжаление вече не е при нас. Аз само продължавам неговата работа, която бе изцяло отдадена на Локомотив“, заяви Димитър Палазов. За дебют в професионалния футбол награда получи Архан Юсуф.

Така се стигна до награждаването на футболистите от първия отбор. Парвиз Умарбаев бе отличен като автор на най-красивите голове за изминалата година.

Третото място в класацията за най-добър футболист спечели Пауло Сержо, който вече обаче не е част от мъжкия черно-белия отбор. За футболист номер 2 на Локомотив Пловдив бе избран Димо Бакалов. А за номер 1 очаквано бе Мартин Камбуров. „Който е гласувал за мен е гласувал за историята. С този избор аз да съм днес тук, вие показахте, че Локомотив е над всичко“, заяви Камбуров от сцената.