Най-довереният човек на Ким Чен Ун в Северна Корея е изчезнал! Генерал Хуан Пьон Со внезапно е престанал да се появява на официалните снимки и в държавната телевизия. До този момент Хуан Пьон Со се смяташе за втория човек в йерархията на Северна Корея и до неотдавна бе приеман за най-приближения до Ким Чен Ун.

В севернокорейската политическа традиция от последните десет години подобно „изчезване” от медиите говори за оттегляне от политиката, изпращане в някой от многото трудови лагери и дори убийство.

Хуан Пьон Со бе член на политбюрото на властващата Корейска партия на труда и шеф на политическия отдел на Севернокорейската армия.

Разузнавачи и експерти смятат, че ако генералът наистина е изпаднал в немилост, това означава, че има разкол в режима на Северна Корея. И то в момент, когато страната е критикувана от целия свят заради атомните си опити и изстрелването на балистични ракети, а президентът Тръмп заговори дори и за възможна военна атака.

Информацията за падането на Хуан Пьон Со е подадена от южнокорейското разузнаване, което се позовава на свои източници от Сеул. Спекулира се дори с информацията, че генералът е осъден на смърт и ликвидиран.

Според непотвърдена информация Хуан Пьон Со е взимал подкупи от военни без знанието на Ким Чен Ун като „заплащане” за тяхното повишение в армейската йерархия. Заради това „Вождът” решил да накаже някогашния си приближен и то по възможно най-жестокия начин, за да служи като пример за другите.