Готвенето във вакуум е технология известна още под името „су вид“, идващо от френското sous-vide, което значи „под вакуум“. Методът е готвене на различни продукти във вакуумирани торбички при ниска температура продължително време.
За автор на метода се смята французинът Жорж Пралюс, който го използва за пръв път в средата на 70-те години. Тогава той приготвя гъши дроб във вакуумиран пакет и установява, че дробът има по-нежен вкус и консистенция след обработка с метода sous-vide.

Подобни ястия вече можете да опитате на изключително достъпни цени и в Пловдив, научи glas.bg. Рестарант "Меню" в Кючук Париж залага на подобен вид кухня, а успехът не закъснява. Заведението е любимо място за похапване на футболистите на Ботев Пловдив, които през настоящия сезон са в серия от 15 поредни мача без загуба. Целият отбор и ръководството на канарчетата често могат да бъдат забелязани в "Меню" и след гръмки победи на заления терен.

Освен с артистичния си интериор ресторант"Меню" ще ви потопи в един невероятен свят на вкусно приготвена храна, невероятно обслужване, приятна атмосфера и незабравими спомени, но да се върнем към "Су вид готвенето".

При вакуумиране от опаковката се отнема кислородът, който предизвиква окисляване  на много от компонентите на хранителните продукти. Вакуумирането на продуктите в полиетиленови торбички е важно за запазването на много полезни вещества в продукта. Приготвянето на храни във вакуум е важен фактор да се поддържат биологично активните вещества на хранителните продукти в непроменено състояние както по отношение на хранителните свойства ( белтъчини, въглехидрати и мазнини, витамини), така и техните вкусове и аромати. Метод су вид предпазва храната от въздействието на високите температури, които оказват влияние върху цвета, аромата, вкуса, теглото  на хранителните продукти.

За тези от вас, които се заинтригуваха, ресторант Меню се намира на улица "Академик Петър Динеков "1А в Пловдив, а телефонът за резервации е 087 822 7300.