Скандал между евроинституциите за миграцията предвещава да засенчи, насрочената за четвъртък и петък в Брюксел среща на европейските лидери. Поводът е писмо на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск до европейските премиери и президенти, в което той нарича неефективна политиката на Европейската комисия за прехвърляне на бежанци от граничните държави във вътрешността на Съюза.

"Задължителните квоти се показаха крайно разделящи и им се придава прекалено голямо внимание, предвид ефекта от тях. Те се оказаха неефективни", пише Туск в поканата си до лидерите. Бъдещото на политиката за миграцията е предвидено за дебата на вечерята им в четвъртък, където ще се гледа и удължаването на санкциите срещу Русия заради окупацията на Крим.

"Въпреки усилията ни, трафикантите енергично се възползват от пропуските ни по границите. Кризисната ситуация може да се появи отново и за да се подготвим, трябва категорично да засилим миграционната си политика, съсредоточавайки усилия върху укрепване на външните граници и превенция на масови вълни в местата, в които се зараждат", пише още в писмото от Туск. Той добавя, че ситуацията значително се е подобрила спрямо 2015 г., но че миграцията и занапред ще бъде част от дневния ред на Европа.

Оценките на Туск предизвикаха гнева на еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос, който е виден поборник за квотите за разселване на бежанци от най-засегнатите от кризата Гърция и Италия и е автор на предложението за задължителни бъдещи квоти за поемането на мигранти от граничните държави, които ще са най-пострадали от нови вълни.

"Писмото на Туск е недопустимо. То е антиевропейско и отрича цялата работа, извършена през последните 3 години", коментира Аврамопулос.

Той каза, че работата на Туск е "да защитава европейското единство и принципи", а не да подценява "един от основополагащите стълбове на европейския проект – принципът на солидарност. Европа не може да същества без солидарност", заяви Аврамопулос.

Днес Европейската комисия излезе с изявление, в което също критикува шефа на Съвета. Говорител на Жан-Клод Юнкер заяви, че квотите са решение на Съвета, което Комисията изпълнява. 32 000 бежанци от Гърция и Италия са били разселени в други европейски държави за 3 г., което е 90% от всички кандидати.

Туск, отдавна се противопоставя на квотите в полза на затягане на границите, но досега не е заявявал в официален документ, че те са неефективни и разделящи. Писмото му идва само седмица, след като Еврокомисията даде на съд Полша, Унгария и Чехия затова, че отказват да вземат мигранти.

Утре сутрин шефът на Еврокомисията Юнкер ще закусва с премиерите на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария, Словакия), както и с италианския им колега, като солидарността е предварително обявената тема на разговора. Вишеградци са против квотите, както временните, така и бъдещите постоянни и предлагат да помагат с пари и експертиза вместо да приемат бежанци и имигранти.

"Страните членки трябва да работят за европейски подход. Некоординирани и изолирани национални действия ще са връщане назад от вече постигнатото", добави говорител на Юнкер.

Според него миграцията не е само граници и пари за Африка, но и солидарност и усилия за запазване на Шенген. Еврокомисията е недоволна, че в писмото си до лидерите Туск не казва и дума за безвизовото пространство, чието бъдеще е застрашено от желанието на страни като Германия и Франция да продължат проверките по вътрешните граници вече повече от 2 години.

В писмото си до европейските премиери и президенти Доналд Туск предлага да се обсъди създаването на финансов механизъм за справяне с миграцията вместо периодично да се събират пари от правителствата. Той смята, че трябва да се изградят партньорства със страните, граничещи с ЕС, които да спират нови миграционни вълни, да се засили борят на връщаните у дома им незаконни имигранти и ЕС да завърши реформата на миграционното си законодателство.

Реформата на Дъблинския регламент е блокирана от няколко държави, основно от Централна Европа, които се противопоставят на схемата за задължително приемане на бежанци във вътрешността на ЕС, от граничните държави.

Вместо квоти Туск предлага ЕС да прехвърля в Европа на нуждаещи се от хуманитарна закрила хора, направо от бежанските лагери, в които те се намират и да прави "ясно разграничение" между бежанци и икономически имигранти.