Обществената поръчка за „Подготовка на проект и изграждане на Система за управление на водите в Басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като част от Националната система за управление на водите в реално време (НУСВ в РВ), е открита с решение номер 94 на дата 14.04.2016 г. 
 
На 26.08.2016 г. МОСВ изпращат решение за избор на изпълнител, което се обжалва от страна на ДЗЗД Система за управление на водите Искър (СУВИ) – Технологика.  Следва неколкократно връщане на преписката към възложителя за искане на нови документи и ново преразглеждане на документите. След ново класиране на избор на изпълнител споменатият по горе консорциум отново обжалва процедурата през КЗК и ВАС. На 20.11.2017 излиза последното решение на ВАС, което връща преписката при възложителя за продължаване на процедурата на етап преразглеждане на документите на участниците в Плик 1 – административни документи.

Основната цел на проекта е следене на нивото на водният басейн с цел превенция на наводнения и защита на населението и ресурсите, чрез събиране на статистическа информация за нивото на р. Искър, следене на метеорологичните прогнози и изготвяне на математически модел спрямо геодезично-релефна дигитална карта.  Поради резките климатични промени през последните години се наблюдават сериозни и все по големи по мащаб наводнения с човешки жертви и огромни материални щети за десетки милиони.

Кратка справка на регистрирани наводнения :

06 февруари 2012 – стената на язовир Иваново се къса и залива с. Бисер. Десетки къщи са под вода.

 02  Август 2014  -  Мизия. След проливни дъждове река Скъд излиза от коритото си и залива над 800 къщи.

19 Юни 2014- Варна кв. Аспарухово е залят след проливни дъждове. Жертвите са десетки. Материалните щети са за над 40М лева.

25  Октомври 2017  – Бургаска област е залята под вода от проливни дъждове.

Всички тези наводнения биха могли да се прогнозират ако съществуват системи за ранна детекция, която да позволи информираност на гражданите и службите за защита на наслението.

След падналият обилен снеговалеж последните няколко дни се очаква много рязко затопляне придружено с обилни валежи от дъжд. Дали ще станем свидетели на нов случай като тези в Бисер, Мизия, Аксаково или Бургас поради липсата на такава система.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!