Новината за запора на имуществото и банковите сметки на бизнесмена и собственик на медии Иво Прокопиев стигна до агенция Ройтерс, която го цитира с думите, че действията са опит на държавата да накара независимите медии да мълчат. Медията подчертава, че подготвяният иск за над 199 милиона лева от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е свързан с приватизационна сделка от преди 17 години.

На фона на тази информация агенцията припомня, че България е най-бедната страна в ЕС и според  Transparency International е и най-корумпираната, че е създала Комисията, за да конфискува незаконно придобити активи на корумпирани бизнесмени и държавници и босове на организираната престъпност.

46-годишният Прокопиев отрича да е извършвал каквито и да било злоупотреби. Той казва, че комисията е използвана за сплашване на журналисти във влиятелния финансов вестник “Капитал” и новинарския уебсайт “Дневник”, на които е мажоритарен собственик, пише още Ройтерс и припомня, че български съд е постановил през 2004 г., че няма нередности в приватизацията на “Каолин”, в която сега се е прицелила КОНПИ.

“Свидетели сме как държавна институция с много широки правомощия е използвана като бухалка и инструмент за репресия”, казва Прокопиев на пресконференция. “Нямаме никакви съмнения за крайната цел на това… да подчини редакционната позиция на две от малкото независими медии в България”.

В същото време председателят на комисията Пламен Георгиев заяви, че съдът е замразил акции и дялове на Прокопиев в повече от 40 компании по искане на Комисията, но че това нямало да попречи на работата на новинарските му организации.

“Това действие наистина изглежда насочено срещу хора, които представляват свободните медии в България”, казва Даниел Смилов, анализатор в Центъра за либерални стратегии, цитиран от Ройтерс.

България е 109-а сред 180 държави в Световния индекс на свободата на пресата, припомня Ройтерс и подчертава, че това е най-ниската позиция на страна от Европейския съюз. В същото време, когато влезе в ЕС през 2007-а, страната беше 51-а в индекса. ( OFFNews)

П.С. От ivo.bg:

На четящата горните редове публика остава да избере дали да вярва на световната агенция Ройтерс или на туземната медийна кампания за очерняне критиците на Борисов в България, сред които са медиите, собственост на Иво Прокопиев. Иначе мнозина твърдят по инерция, че у нас “нищо не е като по света”, но когато се произнесат световни авторитети, като Ройтерс, същите хора, които обичат да се жалват от българската изостаналост,  решават , че разбират повече от международните капацитети.

“Хубава работа, ама българска”,е злокачествено възклицание, характерно за българския комплексар. Но в случая е подходящо за собствените му реакции на компетентното мнение от чужбина.

Колкото да самия Борисов като поръчител на това преследване на несъгласните с него, той е голям любител на един вид танц: “Танц със с(л)аби” ( по скоро като почитател на Хачатурян, любим на Сталин, отколкото по благоволението на Султан бин Салман).

Чрез отслабване на критиците си, над които размахва институционални саби, очакавайки   всяка критична главица да се прекланя пред тях, той се чувства силен като проводник на проруското разчистване на сметки в днешна България, в която и четирите власти са превзети от удобни за Кремъл съглашатели. Генерал Решетников нареди от Москва “прочистване” на българския елит от елементи, нежелани от Кремъл и колаборационистите с постколониалния режим се втурнаха да изпълняват поръчката.

На някой може да му е омръзнало, но в случая отново трябва да си спомним стихотворението на германския протестантски пастор Мартин Нимьолер, извървял пътя от поддръжник на нацистите до тяхна жертва в концлагерите Заксенхаузен и Дахау:

“Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.

Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.

Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори”.

Днес за явната репресия срещу бизнесмена Иво Прокопиев и медиите му, както и за размаханата на прокурорска бухалка срещу бившите министри на Борисов от квотата на Реформаторския блок ( нарочени за “русофоби” до един), мълчат и комунистите, и социалистите и профсъюзните и еврейските организации. Кога ли ще дойдат и за тях от КОПНИ и други подобни, събрани край копанята на едноличната власт лакомници, да им копнат в градинката в търсене на стари скелети за нова употреба ?

Share on Facebook