Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви днес не без ирония, че природозащитниците дължат благодарност на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че с отказа си от Парижкото споразумение за климата е постигнал обратен ефект - активизирал е усилията срещу глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес.

Блумбърг говори на срещата на върха "Една планета" в Париж, отбелязваща втората годишнина от подписването на новия международен договор за борба срещу климатичните промени през 2015 г.

В съдържателното си слово той отбеляза, че взетото от Тръмп непопулярно решение е било осъдено от много световни лидери и е подбудило хиляди хора по света да прегърнат природозащитната кауза, предава БТА.

Блумбърг даде за пример създадена от частния сектор в САЩ коалиция, наречена "Обещанието на Америка", която настоява да бъдат изпълнени целите, поставени през 2015 г. Тази коалиция вече "обхваща половината от американската икономика", посочи той.

Блумбърг изрази увереност, че френският президент Еманюел Макрон е прав, когато каза, че може би ще успее да промени мнението на Тръмп по въпроса.

"Да умееш да променяш мнението си е признак за "интелигентен, уверен в себе си, честен човек", подчерта той.