Успешна спецоперация е реализирана вчера рано сутринта, задържани са две лица след извършен грабеж на метална каса със сума около 10 000 лв. Това заяви по време на брифинг Емилия Русинова – административен ръководител на Софийска градска прокуратура (СГП).
 
Арестуваните са Стоян Дългия и Ники Понти, като двамата са стари познайници на полицията. Техен авер обаче успял да духне от полицаите секунди преди арестуването му. Бандатата имало още един член, който обаче към момента не е известен на униформените.
 
"Лицата, участвали в грабежа са наблюдавани преди това. Имали сме информация, че са участвали в предишни грабежи и затова, че се подготвят да извършат нови. Около седмица преди това на адреса на едното лице същите са наблюдавани, че са подготвяли метална стълба за достигане до по-високи етажи. На 3 срещу 4 декември в дома на едно от задържаните лица са наблюдавани действията по подготовката им – преобличане с тъмни дрехи, маски“, заяви Русинова. По думите й последващите действия на лицата също са били наблюдавани. Имало е информация за посоката на движението им – към "Люлин“.

Обектът е бил на ул. "Панчо Владигеров“ и е бил охраняем. Охраната е излязъл и е направил опит да разбере какво се случва, но е бил заплашен от едното лице. Успял е отново да се върне в офиса откъдето е наблюдавал последващите действия. Две от лицата са изхвърлили касата, а съучастниците им са я посрещнали долу.

"Непосредствено след това лицата са задържани. Касата е намерена. Извършени са обиски. В домовете на лицата са открити множество предмети от кражби“, добави тя и уточни, че по техни данни за периода от ноември до задържането им са извършили множество престъпления. Имало е откраднати вещи на известен български футболист от миналото.

Третото лице дори е влачил полицейски служител по улиците, който се е опитвал да го спре. Нараняванията на полицейския служител не са сериозни. За четвъртото лице нямаме данни. Колата, с която са отишли до местопроизшествието е крадена. Лицата многократно са осъждани“, каза още Емилия Русинова.