Мобилизирали сме се на всички нива в рамките на собствените си компетентности, за да се преборим с източването на НЗОК, с т. нар. паралелен износ, като разбира се прокуратурата може да противодейства само по отношение на извършените престъпления. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде „Фокус“.

„Наблюдаващите прокурори възложиха на органите на НАП извършване данъчни ревизии на 42 юридически лица. На органите на Изпълнителна агенция по лекарствата и на Изпълнителната агенция Медицински одит са възложени проверки по отношение на 30 аптеки и 3 болници. Не е моментът към този час да споделяме информацията, с която разполагаме, защото ще затрудним разследването. Ще има продължение по темата. Разбирам, че разследването е много важно, но към този момент прокуратурата не може да споменава нито една от схемите. За нас е важно наказателното производство да успее, а не само да дадем информация на гражданите какво работим“, заяви Арнаудова.

По думите ѝ, за да се постигне до успех, лицата трябва да се накажат. „Няма към този момент повдигнати обвинения за данъчни престъпления. Освен, че е пострадал българският гражданин, е нарушен финансовият интерес на републиката. Трябва да си съберем доказателствата, които сме възложили“, каза още Румяна Арнаудова.