Може ли пейка, маса и барбекю пред жилищен блок да скара жестоко съседи? Може разбира се, особено ако блокът се намира в "Кичук Париж". Glas.bg разказва как едно хубаво начинание може да скара съседи и да разпали истинска война между тях.

Всичко започва през пролетта на 2010 година, когато живущи от три входа в блок 1504 на улица "Даме Груев" решават да поставят две пейки, маса и барбекю. Идеята им обаче не допада на един от живущите в блока. Той започва нескончаеми разправии със съседите си, защото кътът за отдих е под прозореца му, вдигало се шум, който му пречи да почива и спи. Освен това не бил информиран, нито пък е давал съгласието си той да бъде разположен точно там.

Напрежението ескалира след време, когато седящи на пейката са атакувани от недоволния съсед и негов роднина. Настава масово меле, в което освен размяната на удари, се вади и бензинова резачка, с която да се отрежат краката на масата. Естествено опитът е неуспешен. Идва полиция, която разтървава биещите се и отвежда няколко човека в районното.

В късната есен на тази година идва писмо от кметството на район "Южен", с което се уведомява, че след направена проверка масата, пейките и барбекюто са незаконни. Даден е и срок от 1 месец за доброволно премахване. Под заповедта стои подписът на завестник-кмета Апостол Шопов. Тя е издадена въз основа на жалба на засегнатия комшия Ангел Галинчев. От трите входа обаче реагират веднага и събират подписка, с която да защитят къта за отдих. Тя е приета в районното кметство, а това предполага, че издадената вече заповед за премахване ще бъде анулирана, а всичко направено заедно и солидарно от съседите, ще бъде узаконено. А то не е малко - поставени са още няколко пейки, детска пързалка и люлка, направен е и пясъчник за игра.

Тази сутрин шум на ъглошлайф буди хората от блока. Оказва се, че недоволният съсед е взел нещата в свои ръце и премахва със замах пречещите му пейка, маса и барбекю. След няколкоминутна борба оставя разпилян и за назидание нарязания кът за отдих. Последва нова среща със зам.-кмета Апостол Шопов. Подадена е и жалба в полицията.

"Може би от районното кметство трябваше да издадат нова писмена заповед, с която се спира изпълнението на предишната", разсъждав един от потресените от самоволното премахване на мястото за сладка раздумка Филип. Получили са обаче уверение, че на пролет кътът им ще бъде възстановен и този път всичко ще е законно.