Цената на водата ще скочи. КЕВР в момента е в процес на обсъждане на предложение на увеличение в 14 населени места. В някои от тях се очаква то да е драстично като в Ямбол където то ще е 20%. Това породи напрежение и протести.

Омбудсманът Мая Манолова изразява готовност да атакува решенията на КЕВР пред съда. Според нея регулаторът използва методика и критерии, които са в полза на ВиК дружествата, а не на гражданите.

"От 2017 г. започна новия 5-годишен регулаторен период, при който ВиК операторите подават своите 5-годишни планове и предложения за цени. Тези бизнес планове минават през едно доста сериозно сито в Комисията. Двустепенно е нивото на контрол - на първо място в администрацията има доста сериозна работна група",  заяви Ивайло Касчиев, дирекор на Дирекция "ВиК услуги" в КЕВР пред БНТ.

Касчиев обясни, че цените в Ямбол са от 2012 година и цената на услугата там ще се повиши и заради новата услуга по пречистване на отпадъчните води.

В София ще има 10% увеличение на водата има заради 5-годишния бизнес план на Софийска вода, обясни Касчиев.

От 1 януари Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда с най-висок процент да се увеличи цената на водата в област Ямбол. След промяната през декември сега е предвидено да се повиши с нови 20%. Новата цена е заложена в бизнес плана на водоснабадителното дружество, изготвен за пет годишен период и предстои да бъде утвърдена с решение на ДКЕВР. 

В Ямболска област преди десетина дни цената на водата беше променена с решение на ДКЕВР от 1.63 на 1.97 лв без ДДС. Предстои ново увеличение с още 20% от януари.

"Когато влезе цената за 2018 г. към цената на общата услуга ще се прибави пречистване и тези 31-2 стотинки, които участват в общата цена и затова се получава този голям процент", каза от своя страна Инж. Стоян Радев, управител на ВиК Ямбол.

Всъщност през 2018 г. в Ямбол цената на водата няма да се различава значително от тази, платена през декевмври заради все още неизградената пречиствателна станция обясни инж. Радев.

"Няма да плащат хората тази услуга. Те ще я плащат едва тогава когато влезе в действие пречиствателната станция и ни бъде предадена за експлоатация", допълни още инж. Радев.

Хората обаче са недоволни освен от високата цена и от честото спиране на водата заради аварии. По думите им водата спира всеки ден, толкова е замърсена, че става единствено за готвене и то, ако е минала през филтър.

Честите аварии и изтичането на голямо количество вода са заради остарелия водопровод. Според инж. Радев обаче понякога големите загуби не означават големи разходи.

"За да има ниски загуби на вода, трябва да има големи инвестиции, което означава висока цена", каза още инж. Радев.

В крайна сметка цената на водата в област Ямбол драстично ще се повиши след изграждането и пускане в действие на Пречиствателната станция. Тогава се очаква и по-високо кочество на предлаганата услуга.