Корсиканските националисти постигнаха голяма победа на вчерашния втори тур на местните избори, което им дава възможност да окажат натиск върху Париж за по-голяма автономия на френския остров в Средиземно море, предаде Франс прес.

Според окончателните резултати националистите, обединени в блока "За Корсика", бележат исторически резултат с 56,5 процента от гласовете, което им осигурява значително мнозинство от 63-те места в новия местен парламент. Те ще разполагат също с 11 места в изпълнителния съвет на Корсика - неговото "миниправителство".

Втора, но с огромна разлика, остава корсиканската десница, която е получила 18,29 процента от гласовете. На трето място се нарежда листата на партия "Република, напред" на президента Еманюел Макрон, с 12,67 на сто от гласовете, а последна е тази на партия "Републиканците", подкрепена от 12,57 процента от избирателите.
Националистите потвърдиха победата си от първия тур, когато коалицията "За Корсика" спечели 47,35 на сто от гласовете.

Единственият негативен елемент е по-ниската избирателна активност - 52,6 процента, при 67 процента на предишните избори през 2015 г., издигнали на власт националистите.

Днес Париж трябва да си даде сметка какво се случва в Корсика, а то е сериозно, заяви водачът на застъпниците на широката автономия Жил Симеони. Неговият съюзник в блока - лидерът на сепатаристите Жан-Ги Таламони - каза, че ще настоява Париж да започне в най-скоро време преговори.

Макар въпросът за независимостта на Корсика да не е на дневен ред, националистите се надяват да постигнат напредък по основните си искания, като разширяване на автономията до три години, амнистия за политическите затворници и статут на официален език за корсиканския наред с френския език.

Френският премиер се е обадил снощи на Симеони, поздравил го е за победата и е казал, че е на разположение да се срещнат скоро в Париж, съобщи канцеларията му.

/БТА/