Държавата направи повече от това, което има разписано като закони и морални  правила, заяви министър Николай Нанков

Готови са 10 от къщите, които построи Камарата на строителите в Хитрино - това става една година след взрива в селото. Министър Николай Нанков и кметът на селото Исмаил На 10 декември 2016-а рано сутринта няколко вагона от товарен влак, превозващ полипропилен, се обърнаха в центъра на Хитрино. Изтеклият газ се запали, а огънят помете селото и преобърна съдбата на десетки семейства. Загинаха 7 души, 14 бяха ранени, разрушени бяха десетки къщи. Лидерът на ДПС Карадайъ бе сред жителите на пострадалото Хитрино. На трима собственици съвсем скоро ще бъдат дадени ключовете и ще могат да започнат да обзавеждат новите си домове и да започнат живота си отново. Парите разделиха хората, в селото се носят слухове, че на едни се дава повече, на други не. От обществения съвет твърдят, че парите се разпределят според критериите, определени от Обществения съвет към БЧК и институцията на омбудсмана. “Не раздаваме парите по симпатии”, категоричен е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. “Аз съм убеден, че никъде дадените пари не са по-малко. Нямайте и капка съмнение, че парите се харчат почтено. Така се сплоти цяла България и няма как на базата на тази доброта да правим каквото си искаме. Ние сме малка община, натоварени сме сега с много дейности, но съвестта ни е чиста”, допълни Исмаил. “Винаги когато има публичен ресурс, хората трябва да бъдат обединени, а не разединени.

Общественият съвет е органът, който по адекватен начин да ги разпределя и откликне на всяка нужда. Но факт е, когато говорим за публичен ресурс, за средства, винаги ще има недоволни. Ако критериите са обективни, това ще установим на базата на обективните нужди на хората. Какво повече може да направи държавата”, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който беше на инспекция в Хитрино. Той обиколи строителните площадки и се увери, че строителството напредва. “В Хитрино държавата направи повече от това, което има разписано като закони и морални правила”, заяви Нанков. “Първата грижа и отговорност на държавата е публичната инфраструктура, а в Хитрино държавата осигури финансов ресурс не само за еднократни помощи, но и за възстановяване на щетите по частните собствености, визирам къщи и други постройки. Отделно държавата осигури възстановяване веднага на публичната инфраструктура - държавна собственост. С благодарност към Камарата на строителите, които първи реагираха. 10 от 11-те къщи са почти готови. Собствениците им ще посрещнат зимата в нови къщи. От 13-те къщи от социалния фонд 7 са на груб строеж. Три се бавят заради вещно-правни отношения, т.е. собствениците нямат документи, проектите са готови, но нямат актове за собственост, за да може да започне законно строителство. После не искам да сме изправени пред ситуация да осъществим незаконен строеж”, заяви регионалният министър. Кметът Исмаил допълни, че администрацията е срещнала много проблеми при подготвянето на документите, като неуредени наследствени права или липса на нотариални актове. И тази зима ще има хора, които ще живеят на фургони.

Най-тежкият случай е на Николай Цачев, който вече е в кризисния център в Шумен и очаква да бъде настанен в старчески дом. Той трудно се справя сам, защото ходи с патерици след тежка операция на тазобедрената става. “Помагат ми всячески. Понеже във фургона няма такива условия, оттатък имам по-добри, тоалетна - всичко, което ми спомага да хвана патериците и да тръгна”, разказа Николай, чийто дом въпреки документалните неуредици вече се строи. За годишнината от трагедията в Хитрино беше и централното ръководство на ДПС. Те отдадоха почит на загиналите. “Ние сме тук да си спомним за тези тежки времена. Първо, почит към загиналите. Такива тежки ситуации трябва да ни припомнят, че трябва да сме силни. За да сме силни, трябва да сме обединени”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. С молитва беше осветен курбанът. Две телета от по 450 кг бяха дадени в жертва. Месото беше раздадено на цялото село.