Французи и алжирци, някои пристигнали от Сирия, се вливат в редиците на групировката "Ислямска държава" в северен Афганистан, където джихадистите са установили нови бази, съобщи Франс прес, като се позовава на очевидци и представители на местните власти.

"Според нашите информации известен брой френски граждани и алжирци са пристигнали преди 15-20 дни /в средата на ноември/ в окръг Дарзаб", в югозападната част на провинция Джаузджан, заяви губернаторът Бааз Мохамад Дауар.

Групата била придружавана от няколко жени и се придвижвала с преводач от Таджикистан. Четирима от тези чужденци, сред които две жени, говорят френски и арабски, уточни губернаторът. В групата има още седем-осем алжирски бойци, които говорят само арабски, а също и чеченци, узбеки и таджики.

"Сред алжирците в Дарзаб някои вече са пребивавали в Сирия и Ирак", добави губернаторът.

Провинция Джаузджан, граничеща с Узбекистан, е едно от местата в северната част на Афганистан, където се е установила "Ислямска държава", след като се появи през 2015 г. в източен Афганистан, отбелязва агенцията.

Джихадистите са разположили лагера си на няколко стотин метра от село Били Мариам. В лагера има само чужденци, около 200 души, смесица от араби, европейци, суданци и пакистанци.

Окръг Дарзаб е "95 процента в ръцете на "Ислямска държава", заявил местен жител. Той добавил, че много от хората в селото са избягали, най-вече тези, които работят за правителството.

"Ислямска държава" иска да направи от провинция Джаузджан, в която контролира десетина окръга, "логистичен център за приемане и обучение на чуждестранни бойци", заяви Кейтлин Форест от института за изследване на войната във Вашингтон. За джихадистката групировка, разгромена в Сирия и Ирак, Афганистан се превръща в "убежище", от което тя може да "планира атентати в Съединените щати", посочва Форест в своя статия.

/БТА/