Първата сериозна сезонна настинка навярно е изненадала мнозина от вас. Дните на циганското лято свършиха, внезапно захладя и някои от нас се оказаха с възпаление на назалните синуси. Заболяването, познато като синузит, е в състояние да причини доста болезнени моменти и поне няколко безсънни нощи.

В резултат на смяната на времето отслабеният организъм приема различни инфекции буквално в движение. Затова болезненото гърло и запушения нос са първите тестове, които трябва да преминем, преди да се озовем в чакалнята на лекаря с диагноза ОВИ (обща вирусна инфекция).

Някои хора дори успяват да се разболеят няколко пъти подред. Когато се случи многократно, безобидният уж ринит се развива в гениантрит. Как да се предпазим от втора инфекция? Отговорът е прост – трябва да се направи експресен масаж и да се пие терапевтичен чай!

Възпаление на назалните синуси

Тези, които искат бързо да се отърват от синузит, трябва да запомнят тези 5 точки на лицето и да правят пет минутен масаж поне 3 пъти на ден.

Точка номер 1

С показалеца масажирайте симетрично разположените точки в в крайната област на носа.

Точка номер 2

С леко движение посредством върха на пръстите си започнете да правите меки плавни движения и внимателно масажирайте областта над горната устна.

Точка номер 3

Масажирайте на върха на носа с поглаждащи и пощипващи движения.

Точка номер 4

Не забравяйте да обърнете внимание на симетрично разположените зони в края на челото.

Точка номер 5

Последният етап е масаж на носния мост.

Необходимо е да използвате много течности през този период. За да се отървете от синузита, пийте колкото се може повече билков чай.

Ето и рецепта за една такава напитка:

1 чаена лъжичка сух или пресен розмарин

2 чаени лъжици липа

1 чаена лъжица мента

1 парче лимон

половин литър вода

мед – по желание

Как се прави чай за лечение на възпаление на назалните синуси?

1. Смесете билките и ги залейте в вряща вода. оставете да престои, покрито с капак, не повече от 5-10 минути. Не забравяйте добре да наситните билките, ако са пресни, или да ги стриете прилежно – ако са сухи.

2. Когато чаят е готов, овкусете с лимон и мед.

Този чай трябва да се изпие на 5 порции през целия ден. Добре ще е да прилагате масажа всеки път, преди да пиете чай. Само след ден ще почувствате значително облекчение, ако спазвате тази двойна процедура.

Пийте чай и правете масаж, докато симптомите не изчезнат напълно.

Източник: gorlonos.com