Управляващата италианска Демократическа партия (ДП) организира протест в град Комо, предупреждавайки, че фашизмът се завръща в страната, която е страдала при управлението на фашисткия диктатор Бенито Мусолини, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Няколко хиляди души се събраха в северния италиански град, където крайнодесни екстремисти прекъснаха неотдавна среща на неправителствени организации, помагащи на мигрантите, припомня АП. По-рано тази седмица активисти на неофашистката партия "Форца нуова" нападнаха редакцията на либерален вестник в Рим.

Италианската Конституция, приета след Втората световна война и падането на режима на Мусолини, забранява всякакви фашистки организации. Председателката на долната камара на италианския парламент Лаура Болдрини цитира основния закон на страната, заявявайки, че "всички демократични сили, гражданското общество и гражданите, са длъжни" да покажат, че се противопоставят на фашизма.

Председателят на ДП Матео Ренци, бивш премиер на страната, също участва в протеста, но не направи изявление.
Популисткото опозиционно Движение "Пет звезди", което по последни данни е най-популярната партия в страната преди насрочените за догодина избори, не се присъедини към протеста, отбелязва АП.

Според някои наблюдатели засилената фашистка дейност се дължи преди всичко на съперничеството между различни групи от крайната десница.

Те се притесняват от възхода на крайнодясната организация "Каза Паунд", която спечели над 9 на сто от гласовете на изборите за кмет на Остия. В други градове организацията участва в общинските съвети. Последните инциденти "всъщност крият опит за връщане на подкрепа, загубена в полза на Каза Паунд", пише всекидневникът "Стампа", като цитира полицай натоварен с разследването на крайнодесните движения.

"Каза Паунд", основана през 2003 г. като организация на самонастанили се хора, настояващи да се дадат жилища на нуждаещите се семейства, носи името на американския поет Езра Паунд, симпатизирал на Мусолини и определял наема като форма на лихварство - един от основополагащите принципи на групата, припомня АП, цитирана от БТА.