Аверил винаги е бил перфекционистка. Тя завършва Кралската гимназия в Колчестър с "отличен" и влиза в Университета на Източна Англия във Факултета по бизнес мениджмънт, пише Daily Mail.
Заради многото учене и стрес момичето често нямало време да яде и в резултат на това многото умора повлияла на телесното й тегло. На 18-годишна възраст тя тежала само 45 килограма. Тогава баща й отменил обучението й и я поставил в болница.

Момичето прекарала около година в кабинета на разстройствата на храносмилателната система в Кеймбриджката болница. Индексът на телесна маса все още не отговарял на нормата, но лекарите решили да оставят момичето да се прибере вкъщи през август 2012 г. и да й позволят да се върне в училище. Аверлил е била последвана от местни специалисти от медицинския център в Норич, но до 20 септември тя отново е намалила теглото си до 42 килограма.

 

Когато бащата на момичето Ник Харт и сестра й Имоген посетиха Аверил през декември 2012 г., те не могли да повярват на очите си: момичето загубило една трета от теглото си и тежало едва 30 килограма. Тогава разтревожените роднини отищли в същата болница в Кеймбридж, където студентката лежала около година. Те прегледали Аверил и не сметнали, че момичето трябва да се върне в болницата.

Тогава бащата взел съдбата на детето в собствените си ръце и повел дъщеря си на прегледи. Местни специалисти обещали да предприемат действия, но нищо не било направено. Чистачка открила Аверил в безсъзнание в университетската стая на 7 декември 2012 г.
 

Първоначално Аверил е приета в университетската болница в Норфолк, но експертите нямали необходимото оборудване. В резултат на това специалистите в местната болница не могли дори да възстановят правилно момичето, което според доклада от късното разследване ускорило смъртта му.

Само 3 дни по-късно Аверил била прехвърлена в обществена болница в Кембридж Фълборн. Местните лекари не отчели спад в нивата на кръвната й захар, което било грешка. Четири дни по-късно Аверил починала.
 

Бащата на момичето съди всичките четири здравни заведения, а производството е започнало. Разследването за небрежност от страна на лекарите е провеждано пет години. От самото начало, представители на четирите здравни центрове са изтрили всички имейли, свързани с Аверил, и в хода на разследването си прехвърлят отговорността един на друг.