Супер скандал се разгаря около село Хитрино. Оказва се, че докато къщите на хората все още не са готови, са отпуснати 8 хиляди лева, за да се направи филм за трагедията, съобщиха от NOVA.

Според живущите там цари пълно безхаберие към съдбата им, поставят се чисто нови дограми, а после същите тези къщи се бутат. 

Хората пък се притесняват да говорят открито, а кметът Нуридин Исмаил пък се оправдава с обществения съвет.

Парите се делят от Обществения съвет, създаден от БЧК, по критерий в три категории - първа, втора и трета, като първата е най-тежката и за нея има най-много пари, а там би трябвало да попадат хората, които най-много са пострадали. Имало и друг случай - с къща, в която има повредена ютия, като тя попада във втора категория.

NOVA обаче показа как напълно разрушена къща не влиза в първа категория, а собственикът ѝ живее заключен във фургон, като не може да става след операция на ставите. Кметът Нуридин Исмаил беше записан с тайна камера как казва на общо събрание, че не може кметът да сменя памперсите на нуждаещия се човек.

Въпреки събраните средства и от БЧК и отпуснатите милиони от държавата, хората и тази година ще посрещнат празниците във фургони, а не в домовете си. Единствените къщи, които са напълно готови са тези финансирани от камарата на строителите.

И друг случай, при който се слага дограма на къща, която след това бива съборена, защото е опасна за живот. Освен това, се дават 8000 лева за заснемане на филм за трагедията в Хитрино.

"Не е публично ясно с кого е сключен договорът. Всичко там се решава от кмета", смята авторката на репортажа Генка Шикерова.