Свалянето на номерата от автомобила заради изтекла шофьорска книжка не може да се прави произволно. С този аргумент пловдивският административен съд отмени акт на полицията и върна регистрационните табели на Георги И. Той бил спрян за проверка на 19 юни т.г. на междуселски път в община "Марица". Униформените установили, че документът за правоспособност на водача е изтекъл преди седмица. Самият той нямал удостоверение, че е подал заявление в КАТ за подновяване на книжката си. Имал и неплатена стара глоба. Това накарало органите на реда да му свалят номерата от автомобила и да прекратят регистрацията му за половин година.

Водачът завел дело и показал пред съдия Мария Златанова, че си е платил наложените санкции. Защитата му пледирала, че книжката е изтекла на 12 юни, но клиентът му не е лишен от правото да управлява МПС.


Съдът е отсякъл, че изтичане на срока на книжката не прави шофьора неправоспособен и не го лишава от правото да управлява кола в съответната категория. Според Златанова изтеклата книжка е нередовен документ, а законът предвижда за това глоба, а не сваляне на номера.


"Принудителните мерки трябва да бъдат прилагани само в изрично и точно изброени в закон или указ случаи. Компетентният орган не може да ги налага произволно", смята съдът. Той е отменил наказанието и е постановил МВР да плати разноски от 410 лева на санкционирания шофьор. Решението подлежи на обжалване.