Граждани скачат на бунт срещу повишаването на цените на водата в София. КЕВР заседава за исканията на ВиК в столицата, Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе и други градове да събират по-високи такси за живителната течност и затова е организират протест преди заседанието им пред централата на комисията.

Нашето искане е прекратяване на концесията и стопиране на увеличаването на цената на водата, коментираха пред ПИК протестиращи.

Тези пари отиват за хранене на адвокати и служители - огромни заплати на директорите от по 100 хиляди лева на месец, почивки, представителни, дивиденти и пр., но не и за подобряване на водоснабдителната мрежа. По принцип човек остава впечатлението при тези цени, че тези води ни ги носят с кофи от Пасарел. Минералната вода ще стане по-евтина вече, коментираха още те. 

"Тук съм да кажа на КЕВР, че трябва да се съобразява с гражданите, а не да се договаря с монополистите. Те решават за едни цени, които ще плаща трета страна която не присъства тук", коментира омбудсманът Мая Манолова, която пристигна на мястото.

Тя обясни, че има жалби от над 30 населени места с подписки от стотици хора, които се оплакват от вдигането на водата. "Смятам да атакувам в КС вдигането на цените, тъй като КЕВР и монополистите си обсъждат едни цени, а гражданите нямат възможност да обжалват. Примерно, сега не се прави публично обсъждане. КЕВР е имала възможност да избира измежду два варианта за цените на водата на Националната статистика и те са избрали по-малко социално поносимото", обясни Манолова. 

"Това не е първият случай, в който КЕВР решава в интерес на монополистите. Трябва да има договори, но вместо с договори, монополистите пускат заповеди, с които определят цената на водата. И КЕВР не определя общи условия на договорите, а общи условия на водоснабдителната услуга, което е нарушение на закона. Проблемът е, че тези заповеди са необжалваеми.

Ще настоявам ВиК-тата да определят по-ниски цени на местата, където има много по-ниска социална поносимост и където има гравитачна доставка на водата, защото така е справедливо. Сега наредбата за цената дава изключителни правомощия на КЕВР да увеличи цената на водата", посочи Манолова. 

"Много е удобно гражданите да нямат договори и да не могат да обжалват, като им се спускат директно цени. Те имат право само да плащат", допълни тя.