Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига днес в Атина на историческо двудневно посещение, което се фокусира върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на турските офицери, които кацнаха в Гърция след преврата в Турция, информира "Български новини".

Първият турски държавен глава, който ще посети Гърция след 65 години, Ердоган ще се срещне с политическия елит на Гърция в четвъртък, преди да пътува в Тракия в северна Гърция в петък за срещи с представители на мюсюлманската общност в региона.

Мерките за сигурност в Атина са драконови. Около 2,500 полицаи и командоси от вчера са разположени в центъра на гръцката столица. Ердоган се очаква да кацне в Атина около 10.30 ч. С гръцкия премиер Ципрас ще се срещне в 13 ч. след което двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Очаква се разговорите с Ципрас да обхванат широк спектър от теми, въпреки, че се очаква двустранните връзки и неотдавнашното нарастване на напрежението в Егейско море да бъдат в основата на дневния ред.

В интервю за за Скай телевизия Ердоган предложи Договорът от Лозана, който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, да бъде актуализиран, като заяви, че подобен ход може да бъде от полза за двете страни. Той обаче няма да обсъди възможността за отмяна на casus belli в Анкара срещу Атина.

Ердоган също настоя, Гърция да върне турските военни офицери, избягали в Гърция миналата година и им бе предоставено убежище, след като Върховният съд отхвърли искането на Анкара за екстрадицията им.

От своя страна Ципрас в интервю за турската Анадолска агенция подчерта необходимостта от зачитане на Договора от Лозана и облекчаване на напрежението в Егейско море, където се увеличиха нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турските изтребители.

Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците в резултат на повишаване на пристигането на имигранти от Турция през последните месеци. Гърция иска Турция да постигне споразумение с Европейския съюз за премахване на контрабандата на хора, подписана през март 2016 г., но влошените отношения на Анкара с Брюксел предизвикват загриженост. Икономическите отношения ще бъдат обсъдени, с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта, съобщиха правителствени източници.