Снежнобяла PVC дограма слагат строителите при санирането на блок 1101 на ул. "Димитър Талев" 134 - 144. Екстрата смая собствениците на апартаментите на шестте входа, тъй като нито един от тях не си е и помислил да смени старите прозорци на мазетата със стъклопакети, пише тази сутрин "Марица".  

Панелният блок се ремонтира с държавни пари по Националната програма за енергийна ефективност. На нивото на избите се налива бетон, за да не влиза дъждовната вода в основите на сградата и да ги подкопава. Таваните на избените помещения са опаковани със специална пресована вата, за да задържа топлина.  

Почти всички тераси в блока се затварят с петкамерна PVC дограма, също като една от мерките за енергийна ефективност. Досега повечето от жилищата бяха остъклили терасите си по различен начин, но в повечето случаи - с винкели и стъкла.
 
Грозните конструкции са премахнати. Строителите казват, че са взели мерки срещу евентуалните пожари - между етажите слагат специален материал, който не би позволил на пламъците да се разпространят при евентуален пожар.

Дискусията по въпроса с какви материали да се топлоизолират високите сгради се разгоря у нас едва в края на програмата за санирането. Според специалистите по пожарна безопасност в процеса трябва да се използват само негорящи минерални продукти. Повечето сгради у нас обаче вече са облепени с по-евтин стиропор от Румъния, който не отговаря на стандартите.