Система за измерване на средна скорост ще бъде въведена в 3-километровия участък между Граф Игнатиево и разклона за Калояново по пътя Пловдив – Карлово. 

Пловдив е избран, тъй като е регионът с най-голям брой загинали при катастрофи в страната през последните години, съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Финансирането е от Гаранционния фонд и е 300 000 лева. 

Договорът е подписан преди седмица, а системата трябва да бъде изградена до девет месеца. На пътя между Граф Игнатиено и разклона за Калояново ще бъдат поставени три стационарни камери. Те ще работят 24 часа и ще са свързани със софтуер, който по математически модел ще изчислява средната скорост на автомобила, комбинирайки данните от камерите и разстоянието между тях. 

Информацията се изпраща директно до сървър в Главна дирекция „Национална полиция“. Териториалните поделения по места нямат достъп до тази система, обясни комисар Рановски. 

"Ако има превишение на скоростта, водачът или собственикът на превозното средство ще бъде санкциониран. Това ще гарантира влизане с нормална скорост поне в тези две населени места", коментира комисар Бойко Рановски. 

Превишената скорост е водещата причина за тежките катастрофи в страната, а Пловдив трайно заема първото място в черната статистика, въпреки по-малкото жертви за  последната година. 

Системата за средна скорост е един от най-ефективните начини за контрол на скоростта. В България обаче тя не работи от една година. 

Единствената у нас система за засичане на средна скорост е изградена през 2012 г. при тунела на магистрала „Люлин“. Системата е от две двойки камери и сървър, монтиран на петия етаж в сградата на Дирекция на полицията в столичния квартал "Младост". Купена е за 240 000 лева и е пусната експериментално през 2014 г. Започва да снима и през 2016 г. достига максимален капацитет от 30 000 заснети нарушения.

В "Пътна полиция" е създадена специална група, която обработва снимките и праща електронни фишове. Системата спира да работи през декември миналата година заради технически проблеми и изтекли разрешителни. Общо до спирането й са засечени над 60 000 нарушения.