Президентът Румен Радев днес даде началото на 15-ата поред благотворителна инициатива "Българската Коледа". Държавният глава направи това в най-голямото лечебно заведение в България УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Радев се обърна с много топли думи към лекарите, работещи в болницата: "Избрах да дадем началото на кампанията тук, защото това е едно от най-добрите лечебни заведения в страната. Болницата се гордее със своите признати специалисти".

Президентът направи и отчет на миналогодишната кампания. Събрани са средства в размер на 2 650 000 лв. Със 700 000 лв. ще бъдат подпомогнати 477 деца, а с останалите 1 800 000 лв. ще бъде закупена апаратура за 30 детски отделения в страната. "Благодаря на всички, които допринесоха за успеха", каза още той.

Тазгодишната кампания ще е под мотото "В подкрепа на спасения детски живот". "Българската Коледа не е просто кампания. Тя ни дава увереност, че живеем в едно нормално общество. Тя инвестира в най-важната дейност - здравето на децата ни. Кампанията е израз на надежда за бъдещето", посочи Радев.

"Само заедно можем да успеем", завърши държавният глава.

"За тези 15 години, откакто се провежда кампанията, нашата болница е получила нова апаратура на стойност 1 600 000 млн. лв.", заяви директорът на УМБАЛ "Свети Георги" проф. Карен Джамбазов.

В залата той беше придружаван от съпругата си Десислава Радева и здравният министър Кирил Ананиев. Първата дама зае място сред публиката, а след края на церемонията даде скромни подаръци на талантливите деца от пловдивското музикално училике "Добрин Петков", които поднесоха трогателен музикален поздрав за всички. На президиума пък бяха още кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров.