Разбирам, че не бива да влизам в коментарния капан на неспирните провокации на един радиожурналист, който се наслаждава на ехото от неговите крайно левичарски злословия. Този път  същият заплашил в профила си във Фейсбук, че като станел директор на БНТ, щял да заповяда ( явно така си представя правомощията на един шеф на обществена телевизия- няма обсъждания, програмни съвети и т.н., а налага диктатура на директора, нещо като директотатура) да ни показват “На всеки километър” в най-гледаното време .

Ето един случай обаче, когато няма нужда от неговите провокации и закани. От сутрин до вечер БНТ дни наред обещава да направи същото ( само точното време на излъчването май не става ясно). Поводът този път е рождният ден на главния артист в “На всеки километър” и водеща партийна звезда в БСП Стефан Данаилов. Защо навършването на 75 години от един актьор, пък бил и той популярен от времето на ( и поради) монопола на “родното кино”, се смята за юбилей от общонацонално значение, на този въпрос трябва да отговори ръководството на БНТ.

НА СНИМКАТА: Данаилов и Нинова благодарят на БНТ за безплатната партийна реклама

Мога да си представя измъкване в стил “ ама те хората си го харесват”, сякаш БНТ трябва да бъде просто резоньор на нечии щения. На такъв отговор обаче може да ес отговори, че мнозина- със сигруност повече дори- си харесват и порното, но това не е основание да го навират в очите на всички, нали. Или нещо греша ( пак – защото явно съм на грешен път да възразявам срещу поощряването на носталгията по диктатурата и нейните атрибути).

При управлението на Тройната коалиция, когато Данаилов беше министър на културата, въпросният черно-бял ( в прекия и преносния смисъл) сериал се въртеше пак. И не само това- натрапваше се по карикатурен сюжет от филма и една партийна автореклама от екраните на българските телевизии ( тя поне ще да е била платена като доказателство, че мнозина са склонни да си платят за правото да си демонстрират глупостта). “Бате Серго” от сериала беше възкресен в тандем с реалния шеф на партията Сергей в един допотопен ( направо столетен) трамвай, препускащ по нанадолнището в гората.

Така че (не)уважаемите зрители, които не желаят да гълтат цял живот червената пропаганда и не споделят възхищението ( на ръководството на БНТ) от живота и особено от делото на партийната соцзвезда,  ще трябва да превключват на друг, по-малко хлъзгав канал. Ако това е целта, значи успехът им е гарантиран.

Впрочем не знам колко е реално да се очаква, че (не)споменатият по-горе радиожурналист, който си е сменил българската фамилия с руска, може наистина да стане директор на БНТ, както се заканва с вяра в светлото бъдеще на съветското възкресение в България. Щял да накара най-големите антикомунисти в БНТ да хвалят “На всеки километър” преди всяко негово излъчване ( явно за свои кеф), като ги мотивира с повишаване на заплатите.

Сигурно е обаче, че пътеводната му петолъчка Путин все някога ще освободи поста в Кремъл и поне на теория има надежда прогледналите за вредата от евразийския му рашизъм руснаци да започнат да избират нормални, уважавани по света лидери. В такъв случай Москва ще стигне до извода, че трябва да освободи България от унизителното задължение да тачи съветската окупациона символика, ако иска да има споменатите нормални отношения с българите. И тогава (по)кръстеният в река Волга радиоводещ като нищо ще призове от обсебения от него микрофон съмишлениците се втурнат първи с кирките да демонтират Монумента на окупационната червена армия МОЧА.

Струва ви се нереално ли? Защо не, вече е случвало в края на 1989-та , когато демонтирането на съветския комунизъм в България беше възложено на най-преданите ( към онзи момент) на новото съветско ръководство български другари.

Share on Facebook