Неприятните настинки включват кихане, кашляне, болки в гърлото, течащ нос, втрисане, висока температура… Всяка есен това неизменно ви се случва? Може би не в същата последователност и не всичко изброено, но поне едно от тези неразположения, в по-слаба или по-силна степен, ви изважда за ден-два, а понякога и за повече, от релси. Има ли начин да противодействаме на есенните вируси и настинки – и как най-ефикасно да направим това? Предлагаме ви 6 изпитани „оръжия“ срещу тези сезонни неприятности, чиято ефикасност е доказана от учените.

Неприятните настинки – носете шал

Внимавайте с хладилника…

И по-конкретно – с дръжките или със самата врата, когато го отваряте. Какво общо има това с настинките? Скорошно проучване на учени от Вирджинския университет в САЩ доказа, че това е мястото, където риновирусите, отговорни за настинките, се загнездват с лекота. Решението в такъв случай е в сезона на настинките ръцете да се измиват преди и след отваряне на вратата на хладилника (или да правите честа дезинфекция), а когато се ползват обществени уреди (хладилните витрини в магазините например), да се почистват с влажни кърпички или дезинфектанти.

Носете винаги шал

Така ще се предпазите от простуда, когато сте на открито. Шалът, дори да е фин, а не плътен, държи шията топла и я прави по-малко уязвима. Експерти твърдят, че студът прониква през носа и гърлото, но сме уязвими към паразитите само ако и вратът ни бъде охладен. Тогава се срива имунната защита. От шала има и друга полза: в период на вируси и грип, той може да предпази устата ни на обществени места. Добре известно е, че при кашляне или кихане, риновирусите се разпространяват на разстояние от половин до 1 метър със завидна скорост. А шалът може да изиграе ролята на бариера срещу тях.

Спете не по-малко от 7 часа

За да намалите риска от заболяване, е важно да предпазите своята имунна система. А тя ще бъде стабилна, ако спите поне 7 часа нощно време. Това показва проучване на учени от Калифорнийския университет. Според тях в сезони на настинки и вируси, 6-часовият сън е недостатъчен, за да може имунната система да работи на пълни обороти. При б часа сън рискът да настинем се увеличава близо 4 пъти, отколкото ако спим с 1 час повече. Добавки като ехинацея, прополис или цинк стимулират имунната система и могат да се приемат превантивно. А и помагат за добрия сън.

Неприятните настинки се лекуват с природни антибиотици

He пийте антибиотици

Дори в случаите, когато лекар ги е предписал и става въпрос за вирус, а не за бактерии. Британски учени категорично доказаха, че антибиотиците са неефикасни срещу настинки. Нещо повече – могат да причинят нежелани странични ефекти като диария, повръщане и кожни обриви. При усложнения, следствие на синузит и бронхит, лекарят е човекът, който ще прецени дали и от какви лекарства имате нужда.

Когато обаче става дума за обикновена настинка, имунната система е напълно способна сама да се справи с положението. Настинките отминават в рамките на 1 седмица (ако няма усложнения). В този период може да си помогнете с естествени антибиотици от природата. Прополисът например е много добро решение при болки в гърлото. Той има също така противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни и имуностимулиращи свойства и няма противопоказания и странични ефекти. Чайовете от мащерка и евкалипт помагат при запушен нос, тъй като имат благотворно действие върху респираторните лигавици и противодействат на вирусния растеж. Яжте чесън, мед, орехи…

Увеличете влажността в дома си

В сезона на настинките, запушеният и течащ нос е един от най-неприятните проблеми. Освен че създава дискомфорт, секретът може да достигне до парасановите синуси или ушите и да доведе до болезнен синузит или отит. Съветът на лекарите е никога да не издухвате силно носа си, а да го правите деликатно и не едновременно, а ноздра по ноздра. Повишаването на влажността в дома – до 70%, помага на дишането и отстраняването на секретите. Ще постигнете този ефект, като поставяте редовно мокри кърпи върху парното или уредите за отопление. Другият вариант е да си купите овлажнител.

Неприятните настинки се преодоляват с шоколад

Хапвайте шоколад

При настинка вследствие охлаждане и най-вече – при кашлица, много помага шоколадът, показва проучване на британски учени. Според тях този ефект се дължи на една конкретна съставка в какаото – теобромин, който се оказва по-ефикасен и от кодеина, който често присъства в сиропите против кашлица. На базата на това откритие, учените в момента разработват нови сиропи при настинки на основата на какао. Така че, ако ви мъчи упорита кашлица, не посягайте към лекарства, а опитайте първо с парченце черен шоколад, като го оставите да се разтопи бавно в устата ви.