Аз не питам защо професионалният руски хулиган Максим Тук, който от години работи побойник номер едно сред руските футболни банди, е осъден в Пловдив само на 10 дни арест със забрана да посещава мачове в България за цяла година. Ясно е, че за таксувания просто като хулиган руснак, провокирал всъщност масово сбиване на футболен мач в Пловдив, няма да последва друга санкция, освен като за “дребно хулиганство”- колкото по-дребно, толкова по-справедливо спрямо такъв “дребосък”.

Питам защо изобщо Максим е тук, а не там, където е родната му база за масови дивашки изпълнения, на каквито е не просто любител, а организатор ( хвали се, че участвал до 50 пъти на година в такива мелета). Поради каква причина в България изобщо се разхождат такива дебеловрати “братушки” с репутацията на опасни за живота на всеки нормален човек двукраки питбули- питбулите могат и трябва да бъдат на каишка и с намордник, когато ги разхождат, но този и подобните му- не. Защо?

Не питам обаче защо русофилите у нас не само не протестират срещу неуважителното отношение, в резултат на което техен братушка е запрян за цели 10 дни в пловдивски арест, а защо русофилстващите , видно от реакциите в съответните им сайтове, са направо възмутени, че руският бабаит се е разминал толкова леко. На пръв поглед изглежда парадокослано, но не е. Нека обясня отново – може да се оприличи на свръхреакцията на правоверната тълпа от съпартийци срещу Трайчо Костов, който е съгрешил, според неговите обвинители, в най-важното: във верността към каузата СССР.

И друг път съм обръщал внимание върху този феномен, но сега имаме много ярко ново доказателство на факта, че русофилите тук изпитват праведен гняв от дискредитиране на любовта им към чуждата държава от типове, като Сидеров, който беше преминал вскяква граница на православното благоразумие в палячовските си агресии по улици, редакции, самолети, ресторанти и университети. Поради това се наложи да бъде унизително набит публично от по-важен в йерархията путинофил и да се оттегли в…управлението на държавата като (ус)мирен патриот. Превърнаха го в ласктел на Борисов, истинския закрилник на русофилстването у нас чрез своята решаваща ненамеса в марша на руската пет колона в поверената му страна.

Русофилите внимават в тази картинка. Те бяха първите, които оповестиха, че за сбиването в Пловдив са виновни ( най-малко) двама руски граждани. После чорапът се разплете , за да се измъкнат виновниците по терлици с обвинение за дребно хулиганство.

Случаят повтаря разграничаването на нашистите от дискредитиращия ги като съглашатели цинизъм на руския депутат Пьотър Толстой, който съобщи по БНТ миналия септември истината, че пазаруването на имоти в България от руска страна съвсем не е “по любов”, а  върви по план за изкупуването  на страната. Съответно българските съучастници в този процес изреваха като на умряло и го нарекоха “хулиган”.

Един хулиганстващ от екрана на коя ли не телевизия български професор , голям поклоник на Русия, повтори и потрети този синдром на свръхреакцията на гузните като нападна с уличен език говорителката на руското външно министрество Мария Захарова, поставила под съмнение заслугата на българите за спасяването на евреите. Преди него, когато трябваше да коментира нападки на руския вицепеример Рогозин срещу България, политологът Мария Пиргова обясни миналата година с блага усмивка в телевизионно предаване, че Рогозин си бил хулиган, какво да го правиш!

Нещо повече, самият Георги Първанов, от когото друго, освен възторг по адрес на Русия ( както и лъжи за нейните 200 000 паднали за свободата на България воини) не бяхме чували, “прозря” за необходимостта Русия да си оправи “историческата експертиза” за България във връзка с думите на Захарова, че дори и на Путин за азбуката от “македонските земи”.

Нали не си мислите, че сляпото за истината българско русофилство започва да проглежда? Точно обратното, то иска да ни затвори очите за факта, че се бори да запази позиции пред смаяните от руското нахалство българи като иска да покаже, че не Това е истинската Русия, заради която тя трябва да бъде обичана безрезервно- тъкмо напротив, имат и те резерви, но само срещу някои руски хулигани, на които дори са готови да противопоставят хулигански език.

Но да завърша с въвеждащия въпрос: защо Максим Тук е тук, а не си седи там ( и защо тази мутра не “седи”, т.е. не е в затвора в самата Русия заради десетките си документирани, разпространявани гордо в мрежата хулигански прояви-това е въпрос с повишена чудност за здравия разум)? Той и неговите подобия, по-малко ли са опасни за обществото от митичните мюсюлмански потенциални терористи сред мигрантите, които, ако ги има у нас, не сме ги виждали и във всички случаи не се осмеляват да наглеят пред цял стадион българи и да ги предизвикват на бой?

Отговорът е очевиден: руските мутри смятат за свое право да тероризират някакви си българчета и не само не се крият, а го правят на показ. Максим е тук, защото се чувства като у дома си, където е свикнал да се млати със себеподобни, а тук очаква респект към репутацията му на бандит, водач на Бандата на Туки. Отблъскващият му образ притеснява загрижените рекламни агенти на руското влияние със своята антиреклама, но не и властите, които вместо да го “профилактират” ( като изобщо не го допускат в България) или да го екстрадират да са млати със сънародниците си, те си го прибират на “топло”- за да не го бият пак прясно разярени софиянци в Пловдив или вбесени пловдичани в София.

Share on Facebook