Тютюневият град ще се превърне в първата в България съхранена зона на паметници на културата от първата половина на 20 век. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев по време на презентация в рамките на Есенния колоквиум за дигитална сигурност и култура, културно-историческо наследство и дигитализация. 

През последните четири месеца и половина е направено подробно проучване на Тютюневия град. Описана е цялата зона – кой имот с какъв статут е и какво е възможно да се направи на тези места. За обследването е ангажирано най-голямото архитектурно студио в страната, което е работило заедно с Община Пловдив.

Тотев подчерта, че в Тютюневия град са установени големи неразбории от 70-те години. Например - паметник на културата, чийто административен адрес е през две улици. Това създава огромен хаос и възможности за изключително много манипулации в зоната, които се случваха през последните години. 

Затова Министерството на културата спря всичко в началото на годината и на нито един инвеститор не беше дадено разрешение да се реализира какъвто и да е проект. И това, което пловдивчани виждат е, че в Тютюневия град не се случва нищо. 

Но то е абсолютно умишлено от страна на Министерството на културата и от страна на Община Пловдив – докато не си изчистим зоната и да знаем какво има там, да не предприемаме никакви действия, тъй като можем да направим грешки. Защото виждаме, че ако един документ показва нещо, то не означава, че на терен е така, обясни Иван Тотев.

С проучването са запознати собствениците на имоти в Тютюневия град. Предстои среща на експерти от Националния институт по паметниците на културата, а също и с министър Боил Банов.

Ако имаме консенсус около разработката, тя ще бъде включена в подробния устройствен план на район „Централен“, който се изготвя в момента, обясни Иван Тотев. 

За четири нови сгради в Тютюневия град в момента тече процедура за обявяването им като паметници на културата, но най-вероятно такъв статут ще бъде даден само на три от тях.